Hoe bereid je zoete aardappel friet in de airfryer?

Zoete aardappels zijn rijk aan mineralen zoals ijzer, magnesium en kalium. Daarnaast bevatten ze de vitamines C en A; evenals de gewone ‘gele’ aardappel. Wat nu kenmerkend het verschil is, buiten de typische smaak van zoete aardappels, is dat zoete aardappels bètacaroteen bevatten. Dit is een bioactieve stof die je lichaam zelf omzet in vitamine A. 

Zoals we weten is bètacaroteen een natuurlijk kleurstof die we meestal in oranje versie zien. Zo bevatten wortelen (peen) veel bètacaroteen, maar dus ook zoete aardappelen. Vitamine A is een belangrijke vitamine die o.a. helpt je ogen (hoornvlies) helpt te beschermen; zoals we in de volksmond kennen dat ‘wortelen goed voor je ogen zijn’. Dit klopt dus, en deze bètacaroteen is ook in zoete aardappelen te vinden. 

Verse zoete aardappel friet bakken in de airfryer

Met enige voorbereiding kun je zelf ontzettend lekkere airfryer friet bakken van zoete aardappelen. Wist je dat deze zoete aardappelfriet ook vers verkrijgbaar is? Dit is een aanbeveling, niet alleen vanwege een veel betere smaakbeleving van de friet, maar ook omdat deze dan nog lekker op smaak te maken valt. 

Kruiden en olie

Hoe bak je de lekkerste verse, zoete aardappel airfryer friet? Simpel, de verse airfryer friet is al voorgebakken, je hoeft het nu alleen nog maar in een schaal te plaatsen. Sprenkel 1 a 2 el. olie over de friet, voeg optioneel grof zeezout toe en versnipper kruiden als rozemarijn, een snufje oregano, of grove bieslook én verse knoflook door de verse ovenfriet. Wees royaal met de laatste 2 ingrediënten (bij verhitting neemt de sterkte van verse knoflook zienderogen af), waar voorzichtigheid is geboden met rozemarijn en oregano, beiden kennen een sterke smaak die ook bij verhitting sterk aanwezig blijft. 

Hussel het geheel voorzichtig door elkaar met een getande spatel. Doe dit voorzichtig, zodat de friet niet breekt. Verhit de airfryer op 180 graden voor. Zodra de airfryer op temperatuur is voeg je de verse airfryer friet toe. Bak in ca. 15 minuten. De afbaktijd hangt overigens samen met de grootte van de airfryer. Hoe groter de airfryer, des te korten je doorgaans hoeft af te bakken. 

Serveer de airfryer friet met …

Dergelijke gerechten serveer je met gegrild vlees of vis, denk aan een zalmmoot of biefstuk. Eet je vegetarisch, probeer dan een goede vleesvervanger en serveer het geheel met een salade. 

Airfryer tips en recepten

Meer airfryer recepten met verse friet? Bekijkdeze link voor recepten van CêlaVíta zelf! Doe inspiratie op en laat je verrassen door de vele soorten manieren waarop je kunt bakken met de airfryer. Ontdek de lekkerste combinaties. 

Trackback van jouw site.

Laat een reactie achter